De Europese Centrale Bank verlaagt de rentetarieven. Het belangrijkste tarief waartegen banken kunnen lenen gaat naar 0,15 procent.
Dat maakte de Europese Centrale Bank donderdag bekend.
De renteverlaging was conform de verwachting van financiële markten. Het voornaamste rentetarief gaat van 0,25 procent naar 0,15 procent. Dit is de rente waartegen banken bij de ECB kunnen lenen.
Daarnaast moeten banken 0,1 procent rente gaan betalen als ze geld willen stallen bij de centrale bank. Het zogenoemde depositotarief wordt hiermee negatief.
De maatregelen van de ECB zijn bedoeld om de lage inflatie in de eurozone te bestrijden. Om 14.30 uur geeft president Mario Draghi een toelichting op het rentebesluit. Aanvullende maatregelen worden om 15.30 uur aangekondigd via een persbericht.
De eerste reactie van aandelenbeleggers op het rentebesluit was positief. De AEX-Index stond iets voor twee uur 's middags 0,7 procent in de plus; de euro stond 0,2 procent lager ten opzichte van de dollar.
(klik op grafiek voor uitvergroting)
(klik op grafiek voor uitvergroting)
Lage inflatie
De inflatie in de eurolanden is zo laag geworden, dat de Europese Centrale Bank (ECB) volgens veel economen wel moest ingrijpen om te voorkomen dat het gemiddelde prijspeil structureel gaat dalen.
Een langdurige periode van prijsdalingen, ook wel deflatie genoemd, wordt gezien als schadelijk voor de economie. Het wordt dan moeilijker om schulden af te lossen, omdat het gewicht van oude schulden niet of nauwelijks afneemt wanneer prijzen van producten en lonen niet stijgen. Ook is er een risico dat consumenten aankopen uitstellen omdat spullen steeds goedkoper worden.
Kredietmachine eurozone hapert
Belangrijk probleem in de eurozone is dat de kredietmachine het laat afweten. Dit heeft diverse oorzaken.
Banken zijn nog aan het bijkomen van de kredietcrisis en moeten als gevolg van strengere toezichteisen voor zichzelf hogere financiële buffers aanhouden. Dit om grote economische schokken te kunnen opvangen.
In dit licht is het niet aantrekkelijk om veel extra krediet te verlenen, zeker niet aan risicovollere kleinere bedrijven, want dat beïnvloedt dat verhouding tussen de omvang van uitstaande leningen en de eigen financiële buffers van banken.
Om de kredietmachine in de eurozone op gang te krijgen moet de ECB waarschijnlijk meer doen dan de rente verlagen.
Bron: Z24/ANP
Lees ook
Draghi's Dag: blijft het bij renteverlaging
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl